ظروف چینی یکی از زیباترین و پرطرفدارترین ظروف، برای سرو غذا بهحساب میآیند. اگر دقیقتر بخواهیم بگوییم که ظروف چینی چیست؟ باید گفت که ظروف چینی به فرآوردههایی از صنعت سرامیک اطلاق میشود که برای صرف یا سرو غذا از زمانهای دور تا به امروز مورد استفاده قرار میگرفته است. این فرآوردهها به گروههای مختلفی تقسیم میشوند؛ این گروهبندی براساس فرآیند تولید آنها یعنی فرآیند حرارتی، دمای پخت، درصد جذب آب و شفافیت یا نورگذری آنها است. ظروف چینی جزء سالمترین ظروف، برای خوردن غذا شناخته شده و خاستگاه آن کشور چین است.
تاریخچه ظروف چینی
تاریخچه تولید ظروف چینی به 1700 سال قبل بازمیگردد. این ظروف ابتدا در کشور چین به تولید میرسد که آوازه آن بعد از مدتی به کشورهای دیگر هم میپیچد. تاریخ صدور ظروف چینی از کشور چین مربوط به قرن 8 است. مقصد این صادرات ابتدا منطقه خاورمیانه بود. این ظروف آنقدر زیبا و گران بودند که ابتدا فقط پادشاهان و خانوادههای اشرافی از این ظروف استفاده میکردند، اما به مرور زمان این ظروف به عنوان یک کالای تجاری بین تجار و بازرگانان شناخته شد. جنگ خه، یکی از معروفترین دریانوردان چینی بود؛ وی طی مدت 29 سال با سفر به اقصی نقاط جهان از جمله سفر به اقیانوس آرام جنوبی و اقیانوس هند به تجارت خارجی میپرداخت؛ این دریانورد، ظروف چینی مرغوبی را برای اهدا همراه خود به نقاط مختلف میبرد. امروزه این ظروف نفیس در موزههای معروف جهان نگهداری میشوند.
ویژگی ظروف چینی
دانستن ویژگی ظروف چینی، در کنار اطلاع از ظرف چینی چیست؟ مهم است. ظروف چینی فرآوردهای از سرامیک هستند که جهت تهیه، سرو و صرف غذا مورد استفاده قرار میگیرند. این ظروف جزو سالمترین ظروفی بهحساب میآیند که برای سلامتی انسان مشکلی ایجاد نمیکنند؛ اين ظروف هيچگونه مواد سمی و مضری ندارند؛ چرا که مواد رسی آن طبیعی بوده و این مواد فاقد کادمیوم و سرب هستند و همچنین به راحتی تمیز میشوند. این ظروف مورد علاقه دوستداران محیط زیست قرار دارد. جنسهای چینی برخلاف جنسهایی مانند بلور نه زود داغ میشوند و نه با سرد و گرم شدن به راحتی میشکنند. بنابراین میتوان گفت که از استقامت و استحکام خوبی برخوردار هستند.
ظروف چینی مرغوب چه ویژگی هایی دارند؟
ظروف چینی مرغوب ویژگیهای مختلفی دارند. شفافیت بالا، سبکی، از دست نرفتن رنگ و لعاب بر اثر شستشوی مداوم و خراشیده نشدن چینی بر اساس استفاده مداوم از قاشق و چنگال از بارزترین خصوصیات یک چینی مرغوب است. همچنین قابل استفاده بودن در ماشین ظرفشویی و ماکروفر، شوک حرارتی، میزان تحمل ضربه بالا، جذب آب کمتر، رنگ و سپیدی چینی و میزان سختی لعاب چینی از دیگر ویژگیهای یک چینی باکیفیت به شمار میروند.
دنیایی از زیبایی و طرح و رنگ در ظروف چینی
ظروف چینی امروزه در طرحها، مدلها و رنگهای مختلفی به تولید میرسند. شما میتوانید با توجه به نوع پذیرایی، این ظروف را طبق سلیقه خود انتخاب کنید. یعنی میتوان در مراسم رسمی و پذیرایی از میهمانان خاص و ویژه، از رنگها و نقوش کلاسیک استفاده کرد. همچنین در استفاده روزمره در منزل و دورهمیهای ساده، سرویس چینیهایی با رنگهای شاد را به کار برد. ظروف چینی به بشقابآرایی غذا، ارزش و زیبایی میافزاید. ظروف غذا خوری چینی، بسیار ایدهآل برای مراسمات مختلف شناخته میشوند. با استفاده از این ظروف میتوان جذابیت مهمانیها و دورهمیها را دوچندان کرد.
ساخت ظروف چینی چگونه است؟
اینکه ظروف چینی چیست و ابتدا چگونه ساخته میشدند؟ باید گفت این ظروف از خاک چینی یا همان کائولین که نوعی خاک نرم و سفید است، به تولید میرسیدند. خاک چینی دارای ترکیباتی مانند سیلیس (46 درصد)، آلومینیوم (14درصد) و 14 درصد آب است. این خاک خواصی دارد که در دمای بسیار بالا براق، سفید و سخت میشود. به همین خاطر این ماده برای ساخت انواع ظروف چینی نظیر بشقاب، فنجان و دیگر فراوردههای چینی مورد استفاده قرار میگرفت.
فرایند تولید ظروف چینی
فرایند تولید ظروف چینی به طور کلی، شامل مراحل مختلفی میشود:
- آمادهسازی مواد اولیه
- آمادهسازی دوغاب
- ریختهگری
- خشک کردن
- قالبسازی
- پخت بیسکوییت
- لعاب زنی
- ساخت دوغاب
- فیلتر پرس
- اکسترود کردن
- فرمدهی پرس
- پخت لعلب
- دکور ورزی
- پخت دکور
- درجهبندی
- بستهبندی
انواع مختلف ظروف چینی به لحاظ کاربرد
ظروف چینی در انواع مختلفی به تولید میرسند. یک دست ظروف چینی مناسب، شامل مواردی همچون ظروف صبحانه خوری، بشقاب غذاخوری، بشقاب خورشت خوری، قوری، فنجان و نعلبکی، کاسه سوپ خوری و درب سوپ خوری میشود. همچنین میتوان به گلدان، نمک و فلفل پاش، آبلیمو خوری، شکرپاش و دیس در سایزهای مختلف اشاره کرد.
جنس های مختلف ظروف چینی
تنها دانستن ظروف چینی چیست؟ کافی نیست. شما باید بدانید که این ظروف در جنسهای مختلفی به تولید میرسند. این ظروف با توجه به خواص فیزیکی و نوع فرایند تولید یعنی فرایند حرارتی، دمای پخت، شفافیت، نور گذری و درصد جذب آب تفاوتهایی با یکدیگر دارند. به همین دلیل به گروهبندیهای مختلفی تقسیم میشوند.
پرسلان سخت بهترین نوع ظروف چینی به شمار میرود که در دماهای متفاوت پخته میشود؛ دمای پخت پرسلان سخت در اولین مرحله بین 980 تا 1000 و در مرحله دوم (دمای کوره لعاب) بین 1360 تا 1420 است. جذب آب در پرسلان سخت بسیار کم و چیزی در حدود کمتر از 2 دهم درصد و سفیدی این نوع چینی به 75 درصد میرسد.
چینی استخوان
چینی استخوانی، جنس بسیار خوبی داشته و بسیار با دوام است. این چینی سطح سفید و شفافیت بسیار بالایی دارد. چینی استخوان از موادی همچون کائولن، فلدسپات و خاکستر استخوان به تولید میرسد.
پرسلن سخت
چینی که جنس آن پرسلن سخت باشد به عنوان چینی واقعی نیز به حساب میآید. این نوع چینی در دمای فوقالعاده بالایی نیز ساخته میشود و بسیار مقاوم است. چینی پرسلن سخت از موادی مانند کائولن، فلدسپات و پتونسه نیز به تولید میرسد.
پرسلن خمیر نرم یا چینی مصنوعی
این نوع چینی که به نام چینی مصنوعی نیز شناخته میشود، در مقایسه با دیگر انواع چینی نیز شکنندهتر است. چرا که تولید آن به دمای فوقالعاده بالا یا مواد معدنی خاصی نیاز ندارد. با این وجود این نوع چینی کارایی بسیاری دارد. خرید این نوع چینی به دلیل به داشتن قیمت پایین نسبت به دیگر انواع چینی مقرون به صرفهتر است.
ظروف چینی؛ ظروفی پرطرفدار از گذشته تا به امروز
افراد با دانستن ظروف چینی چیست؟ میتوانند انتخاب بهتری در خرید خود داشته باشند. ظروف چینی یکی از ظروف بسیار محبوب و پرطرفدار از گذشته تا به امروز بوده است. این ظروف از حدود ۱۷۰۰ سال قبل تا به حال مورد استفاده هستند. زادگاه این ظروف کشور چین است که بعد از مدتی آوازه این ظروف به کشورهای دیگر هم میرسد. امروزه بسیاری ظروف چینی قدیمی و کمیاب در موزههای معروف جهان نگهداری میشوند. ظروف چینی در جنسها، طرحها، مدلها و رنگهای مختلفی به تولید میرسند. شما میتوانید براساس نوع مهمانیها و سلیقه خود سرویس مورد نظر خود را که شامل موارد مختلف میشود را خریداری کنید.
سوالات متداول
- ظروف چینی چیست؟
ظروف چینی به فرآوردههایی از صنعت سرامیک گفته میشود که برای صرف یا سرو غذا از گذشته تا به امروز مورد استفاده قرار میگیرند.
- بهترین جنس ظروف چینی چیست؟
چینی که جنس آن پرسلن سخت باشد بهترین نوع چینی و به عنوان چینی واقعی شناخته میشود.
- مرغوب ترین ظروف چینی چه ویژگی هایی دارند؟
ظروف چینی مرغوب ویژگیهای مختلفی مانند شفافیت بالا، سبکی، مقاومت بالا، ثبات رنک و طرح، خراشیده نشدن، میزان سختی لعاب چینی، تحمل ضربه بالا و قابل استفاده بودن در ماشین ظرفشویی و ماکروفر دارند.